Аспектите, които определят отношенията родители деца

Отношенията родители-деца - Основни тенденции

Основна задача на родителя по принцип е да подготви детето за живота му като възрастен.

От една страна, родителят трябва да даде любов и закрила, за да може детето да изгради емоционална сигурност, да се свързва и да взаимодейства с другите, но от друга страна чрез подходяща дисциплина да го научи и на отговорност. Ясно е, че всеки достатъчно осъзнат родител желае да доведе детето си до състояние, в което то е напълно способно да разчита на себе си и да живее пълноценно живота си. Въпреки ясните намерения и цели, въпреки любовта на родителите, най-големите проблеми, грешки и неосъзнатост често се срещат точно в тази сфера на живота ни.

Съвършена хармония между родители и деца едва ли е възможна в реалния живот най- малкото поради разликите в различните поколения, но както във всички отношения, общуването може да се подобри тогава, когато по-добре осъзнаваме откъде произтичат проблемите ни.

Когато познаваш тенденциите и основните нагласи в хороскопа на детето е по-лесно да реагираш своевремeнно на промените в различните цикли на живота му. Много важно е също да се знае, че реакциите на родителя и детето един спрямо друг се определят от аспектите /ъглите/ ,които се образуват между планетите в двата хороскопа. Това определя нашето въздействие върху детето или неговото отношение към родителя в отделните стадии на развитие.

За да се анализира съвместимостта на двата хороскопа е необходимо да се разгледат аспектите на Асцедентите на родителя и детето с планетите на другия хороскоп , както и връзките между планетите в двата хороскопа. Ако преобладаващите интераспекти са хармонични, връзката родител-дете може да протича относително по-спокойно.

Понякога хороскопът на единия родител е по-хармоничен с хороскопа на детето и тогава това е родителят, който помага на другия детето да бъде разбрано. Обикновено връзките между планетите в двата хороскопа съдържат и достатъчно нехармонични аспекти - все пак тези отношения са едни от най-важните в еволюционното пътуване на душата ни и конфликтите дават изключителна възможност за израстване и на двете страни. Съвпадите и опозициите на Слънцето и Марс, Сатурн и Марс, Сатурн и Луна или Сатурн и Слънце обикновено съдават продължителни проблеми в отношенията,но най-тежки са аспектите от 90 градуса – т.нар. квадратури. Квадратурите по принцип носят най-острите конфликти и пречат на осъществяването на възможностите за пълноценни взаимоотношения. При наличието на такива е добре родителят да бъде запознат с възможните проблеми, за да може да се издигне над нивото на собствените си предубеждения и предпочитания и да намери по-добър подход при общуването с детето.

Според психологията най-важни за възпитанието на детето са първите 7 години. Според астрологията първите 4 или 5 години на детето са под управлението на Луната и в този период неговото поведение, предпочитания и навици ще съответствуват повече на лунния, а не на слънчевия му знак. При много деца настъпват големи промени в поведението след седмата или четиринадесетата година, тъй като тези възрасти се управляват от различни планети. За родителя може да бъде много полезно да познава потребностите и емоционалните реакции на лунния знак на детето, тъй като до седмата година не винаги е лесно и за самото дете да изрази предпочитанията си. Грижите за дете с Луна в Овен обикновено са много по-различни от тези за детето с Луна в Рак. Свободата, от която се нуждаят децата, също е определена от разположението на Луната. Ако Слънцето и Луната на майката са в хармонични аспекти с Луната на детето е много по-лесно да се разпознават потребностите и да се слагат граници, когато е необходимо. Ако асцедентът на единия хороскоп е в същия знак, както Луната в другия, общуването е много лесно, без много думи, дори понякога почти телепатично. Ако майката е с Луна в Козирог, а детето с Луна в Рак е възможно тя да изглежда на детето студена, ограничаваща и дори отхвърляща в опитите си да му създаде нужните навици и дисциплина. Ако Луната на детето е неаспектирана, много често за майката е невъзможно да му даде вниманието, което то непрекъснато изисква - в този случай нуждите са безгранични и това може поне да ни даде разбиране за това, което се случва, вместо да го приписваме на други фактори.

Особено трудни могат да бъдат и нехармоничните аспекти - съвпад, квадратура, опозиция между Луната на детето и Сатурн на родителя. В такива случаи детето обикновено има чувството, че каквото и да направи, няма да бъде одобрено от родителя си. Това го кара да се затвори или да се бори срещу опитите да бъде "дресирано". При тези аспекти родителят от своя страна обикновено се увлича в критикуване и мърморерене и така предизвиква враждебност и страх, както и несигурност, която може да продължи много години.

От петата до четиринадесетата година развитието на детето се управлява от планетата Меркурий. От значение е в кой дом и знак в хороскопа е разположена планетата и какви са аспектите с другите планети. Това е времето, в което детето открива своите интереси и заложби и развива менталните си способности. Когато между Меркурий на детето и Юпитер, Сатурн, Уран на родителя се образуват хармонични аспекти - 60, 120 градуса или съвпад , родителят може да насърчи развитието на детето си и да го ориентира към интересните за него сфери. Например при хармоничен аспект между Меркурий на детето и Сатурн на родителя, той може да структурира, да стабилизира мислите и идеите на детето, така че да развие неговата самоувереност. Ако аспектът е нехармоничен - 90, 180 а понякога и съвпад -0 градуса, един неособено осъзнат родител може да отрича или преценя негативно интелектуалните способности на детето си, тъй като реакциите на детето му изглеждат несериозни и повърхностни. Това подкопава самоувереността на детето и го кара да се чувства неспособно и неадекватно. Такъв аспект и по-късно ще пречи на разговорите и възможността им да споделят, тъй като обикновено Сатурн на родителя не спира да осъжда идеите и постиженията на Меркурий - детето.

В случай на нехармонични аспекти - квадратури и опозиции между Мекурий и Нептун, между двата хороскопа се създават ситуации на премълчаване, послъгване и липса на доверие или изобщо на комуникация. При тези аспекти детето често изпитва потребност да се изплъзне от сферата на влияние на родителя или изпитва объркване, а родителят се чувства разочарован, защото не вижда резултати, отговор или признание. При тези аспекти обикновено има и идеализирана представа за това какъв е или какъв трябва да бъде другия.

От дванадесетата до приблизително деветнадесетата година на живота управляващата планета е Венера. Този период носи много вътрешни и външни конфликти за детето и обикновено е критичен за отношенията възрастни - деца.

На 21 години започва възрастта на Слънцето - порасналото дете би трябвало да е способно да поеме управлението на живота си и да поема отговорност за решенията си. Това е времето, в което родителят трябва да се отдръпне от вземането на решения и да присъства повече в ролята на съветник. В зависимост от позицията и аспектите на Слънцето, при много млади хора настъпват много големи промени в начина на живот или формата, в която изразяват себе си.

Много важни за отношенията са аспектите на Сатурн на родителя със Слънцето и Венера на детето. При положителни аспекти Сатурн -родителя - може да бъде опита и авторитета, да бъде достатъчно търпелив и да даде структурата, в която Слънцето да се развива и израства. При нехармоничните интераспекти, от друга страна, Сатурн на родителя може до такава степен да натежи върху Слънцето, да бъде толкова доминантен и категоричен, че да задуши желанията на детето и дори да изкриви житейския му път. Понякога родителският Сатурн може да бъде много сляп и дори да не му позволи да развие своите заложби или да има собствен път. Ситуацията се усложнява и от това, че при тези контакти родителят е абсолютно убеден, че знае кое е правилното. Слънцето (детето) влиза в конфликт с представите на родителя за сигурност и стабилност или се подтиска и затваря, без да общува и без да се опита да отговаря на многобройните изисквания.

Нехармоничните аспекти на Венера на детето със Сатурн или Плутон на родителя могат да подсилят конфликтите. Добре е да се вземат под внимание още в ранните години, за да може да се омекоти ефекта им. Ако родителският Сатурн е в нехармоничен аспект, то детето обикновено има усещането, че не е обичано, не е харесвано и че непрекъснато трябва да се доказва на родителя. Това увеличава напрежението и несигурността му и може да създаде изключителна студенина в отношенията - все пак Венера управлява всичко свързано с любовта и самооценката ни.

Съвпадът и нехармоничните аспекти на Сатурн към Марс на детето са особено трудни - детето непрекъснато се чуства ограничавано, често без причина и трябва да се отказва от желанията си, което води до много тежки гневни изблици и при двете страни. За родителя също е тежко да възпитава при тези аспекти - неговото усещане е, че непрекъснато е провокиран и предизвикван и му е много трудно да проявява разбиране и търпение.
При аспекти на Плутон и лични планети в двата хороскопа са възможни две различни проявления - трансформация или манипулация. Ако Плутон на родителя е в нехармонични аспекти към Слънцето и Луната на детето, родителят буквално може или да деградира детето в развитието му, или да го накара да развие свои способности. Ако Плутон на детето е в нехармонични аспекти към личните планети, трудностите и конфликтите могат да доведат родителя до много високо ниво на осъзнатост и лична трансформация.

« Обратно

Коментирай

Напишете коментар...

Още статии от тази категория

© 2012-2020 Мира Кунева. Всички права запазени
© 2019 Космически уеб дизайн: Крис Дизайн Арт ЕООД