Транзитите на Плутон към Венера и Марс

Транзитите на Плутон към Венера и Марс

Плутон символизира измерение на живота, което е прекалено дълбоко, сложно и много трудно може да се обясни с думи, ако човекът не преживява в настоящето такъв транзит или не е преминал осъзнато в миналото си през тези периоди. При тази планета както в рожденния хороскоп, така и при транзит и прогресия винаги има нещо, което остава неразкрито, тайствено, фатално - например странното влизане в живота ни на хора от миналото, с които отдавна не поддържаме връзки и с които в този период се заплитаме в странни взаимоотношения, сякаш за да довършим някакъв кармичен урок. Много хора, които имат някаква представа за астрология се страхуват от въздействието на Плутон. И въпреки, че в много случаи тези влияния да са болезнени и трудни все пак това е планетата, която най-дълбоко обновява и регенерира . Въздействията при точното преминаване на транзита са много мощни, но дори на 5 градуса от формирането на точния аспект планетата вече започва да показва действието си , променяйки много от старите условия в живота ни.

Енергията на тази планета е изключително мощна, но тя винаги се проявява като противоположности - първо разрушение, външно или вътрешно и след това светлина и преминаване към нов и често по-добър етап на живота ни. И обикновено силата на Плутон може истински да бъде използвана само, когато имаме някаква духовна ориентация, когато сме достигнали определено ниво на осъзнатост. Плутон носи най-висшата възможност да излекуваме травмите си и да открием вътрешните си ресурси, но само когато наистина приемем и тъмната му страна и преминем през процеса, без да се чувстваме жертви.

Плутоновите транзити могат да бъдат край на някакви етапи от живота ни - приключване на кариера, на значима връзка или приятелство или да изнесат на повърхността много дълго скривани и подтиснати проблеми. Всички ние сме привързани към навиците си, придобивките си, връзките и приятелствата си. Дори когато отдавна не сме щастливи с работата си или връзката ни е станала разрушителна, ние се вкопчваме в старото - толкова е трудно да отидеш в непознатото, да загубиш сигурността си. Оттук идват и повечето ни проблеми с бога на трансформацията. Плутон разрушава старото и изисква много смирение, търпение, вяра в по-висшите универсални закони,които определят пътя ни., Ние се съпротивляваме, за да си запазим притежанията си, което и води до напрежението, страха, параноята и халюцинациите, които са типични за тези транзити.

Плутон е планетата, която най-силно се свързва с подсъзнанието. Според последните изследвания около 97% от нашите модели, вярвания, отрицателни емоции и комплекси са дълбоко заровени в тази зона, до която ние нямаме достъп. Всъщност точно подсъзнанието мощно управлява живота ни, колкото и на нас да ни се струва, че с хладен разум и премислени решения контролираме събитията. Когато Плутон действа в транзит или прогресия ние често се сблъскваме със "звяра" в нас - гнева, омразата, ревността, страховете, които никога не сме признавали и винаги сме виждали у другите. Много често изплуват обиди и болки от миналото, желание да доминираме на всяка цена, сексуални желания, които не сме и подозирали и комплекси, отдавна разглеждани като преодоляни. Тези състояния не са особено приятни, особено ако винаги сме мислили, че сме цивилизовани, добри и разумни хора.

Повечето от нас наистина преживяват ужас да видят себе си в тази светлина. И все пак всички демони на подсъзнанието загубват силата да контролират живота ни едва когато бъдат извадени на светлина. Едва тогава Плутон може да започне да ни разкрива и талантите ни, скритите ни ресурси, тези за които не подозираме и в които не вярваме. Затова при много хора след Плутонова криза настъпва забележителен подем, често се започват нова кариера или творчески проекти, или настъпва радикална промяна в имиджа и физиката. Според модерните теории за позитивното мислене ние можем да постигнем всичките си желания, ако достатъчно дълго си ги представяме сбъднати. Проблемът е, че за да сбъднем по този начин трябва съзнателното да е в съответствие с неосъзнатото. Колкото и красиви да са нашите визии за прекрасна кариера или връзка те няма да се сбъднат, ако дълбоко в нас по една или друга причина си стои убеждението, че не ставаме, не сме достойни, няма да се справим. Плутоновите транзити са точката, в която наистина можем да видим по-добре всички тези подсъзнателни блокажи и да ги интегрираме вече на съзнателно ниво. Тогава достигаме до по-добри възможности да реализираме целите си.

Най-ясно транзитите на Плутон се изживяват чрез въпросите, свързани с здравето и връзките . Плутон управлява елиминирането и регенерацията. Много често в тези периоди проблемите, натрупани с години чрез подтиснати емоции или нездравословен начин на живот излизат на повърхността. Ние трябва да елиминираме токсините и да създадем условия на тялото си да се възстанови като тотално променим начина си на живот. Или токсините елиминират нас, ако упорствуваме и поддържаме навиците си и моделите на мислене. За някои хора се оказва изключително трудно да осъзнаят, че те също са отговорни за здравето си, лечението си и въобще за изборите в живота си.

В някои случаи Плутон носи загуба на връзки, за които винаги сме били убедени, че ще са със нас. Болката в тези случаи може да бъде изключително жестока, защото се чуствуваме оголени, сами и беззащитни. Но точно в тези ситуации след депресии и упадък много от нас намират личната си сила и се научават, че могат да живеят и без да са зависими от присъсъствието на другите. Връзките в периода след Плутоновата криза имат съвсем ново качество и се преживяват по съвсем различен начин. Не винаги е необходимо не е необходимо да се разделяме - понякога в рамките на няколко години в отношенията настъпват битки за власт, манипулации, контрол и в края на периода партньорските взаимоотношения са сериозно променени.

Транзитите на Плутон понякога се изживяват предимно вътрешно или поне в сравнение с големите вътрешни промени това, което се проявява външно е смешно малко. Дали можем съзнателно да усетим какво се случва в душата ни в тези периоди зависи от това доколко сме свързани със себе си и с процесите, кото протичат в психиката ни. Много от нас имат навика да са затрупани непрекъснато с задачи, грижи или проекти, така че винаги да имат оправдание, че нямат време да се занимават с глупави емоции. Това обикновено не е най-интелигентния начин да реагираш на транзит на тежка планета и в никога не е добра стратегия за Плутонов транзит. В края на транзита, който се усеща около 3 години, ако планетата активира 5-кратно рожденната планета могат да се отключат физически проблеми, свързани с подтиснатите емоции. Други хора просто нямат навика да се вглеждат в себе си и едва по-късно разбират, че Плутон е обърнал живота им в нова посока. За хората, които съзнателно се опитват да разберат и развият себе си тези транзити могат да бъдат в заключителната си фаза едно от най-благодатните преживявания въпреки преживяната болка и скръб в по-началните фази.

Протичането на Плутоновия транзит е свързан с фази на пик и преминаване, на смърт и ново раждане, на дълбоки трансформации в личността, във връзките, в моделите ни на живот. Често процесът се сравнява с ларвата, която дреме в пашкула - за външния наблюдател няма видима промяна, но в пашкула протича трансформация, кото превръща ларвата в блестяща пеперуда. Най-интересното е, че в повечето случаи ние също като ларвата нямаме идея какъв ще резултата от нашето Плутоново пътуване . Ларвата не може да знае как изглежда света за пеперудата, тя познава своя свят, може да предприема действия и да очаква развитие само според своите представи. Това, което вижда пеперудата в полета си за ларвата дори не е интересно - толкова са различни двата свята. По същия начин и ние след важен Плутонов транзит, ако се опитаме да го преминем по-съзнателно и да влезем във връзка със скритото у нас, подтиснатото или неосъзнатото можем да видим себе си като пеперудата, която никога не сме се усещали в себе си и да видим, че светът изведнъж е станал огромен и изпълнен с много различни възможности.

В почти всички случаи, дори и да претендираме за високо ниво на осъзнатост никой от нас не приема доброволно трансформациите на Плутоновия транзит. Ние се съпротивляваме ожесточено срещу разрушението на структурите в живота ни, с които сме свикнали и колкото по-яростно си ги браним, толкова по-тежко протича процеса. Докато не пуснем това, което трябва да си отиде не можем и да усетим новата фаза на живота ни. Понякога е и много трудно да определим въобще какво да пуснем да си отиде - всичко изглежда толкова объркано и противоречиво. Тези битки и объркани емоции са типични обикновено за първата фаза на процеса - обикновено първо и второ преминаване към рожденната позиция.

Следващата фаза понякога изглежда статична - нещо си е отишло от живота ни , изпитваме скръб, самота. Добре е да признаем скръбта, да я преживеем, колкото и болезнено е това. Ако замразим негативните си емоции ще бъде по-трудно да влезем в следващата фаза - някои от нас ще предпочетат да преминат тази фаза в нещо като зимен сън или с приемане на антидепресанти. По-разумно е да си дадем време за интроспекция и анализ на ситуацията. Най-тежкото в тази фаза обикновено е усещането, че всичко е загубено, преминало, нищо не ни очаква в бъдеще, което е благодатна почва за отчаяние, депресии и различни психози. Най-интересното е , че обикновено това чуство за безнадеждност излиза точно когато протичат големите промени. Това е фазата, в която ларвата вече се подготвя да излезе от пашкула и може би дълбокото отчаяние да ни мотивира по-добре за действие в следващата фаза.

Крайната фаза е тази на новия живот. Ние сме развили нова нагласа към живота, имаме нови цели, започва нов етап в живота ни. Както пеперудата и ние се учим в началото да разперваме крилата си в един непознат, но много по-интересен свят. И обикновено се чустваме много раними, неподготвени, докато опознаваме новата си обстановка. Някои хора усещат тази фаза едва след като Плутон окончателно преминава градуса на рожденната планета. В някои случаи транзитът на Плутон може да бъде по-кратък в зависимост от движението на планетата в различните части на зодиака и промените в живота могат да не са толкова видими. При 5-кратно преминаване процесът ще протича много бавно ,преживяванията обикновено са много дълбоки и понякога травматични, промените ще са радикални.

Много хора не успяват да издържат напрежението, свързано с тези транзити и минават на лекарства, за да се справят с болката. Временно това може да бъде изход, но антидепресантите и подобните на тях блокират преживяването, промяната. Много често спокойствието, придобито с медикаменти не ни дава да пуснем да си отиде старото и да влезем в новия етап. Така сме по-сигурни, запазваме живота си, отлагаме болезнената трансформация,но обикновено само временно - следващия транзит на тежка планета ще отключи същите проблеми , като освен това ще сме загубили и години. По-добрият вариант за Плутоновите процеси са психоанализата, различните техники за себеопознаване и в много случаи хомеопатия или цветни есенции, тъй като те запазват способността ни да възприемаме и виждаме бъдещето. Една от най - силните страни на транзита е, че можем да влезем в контакт с най-скритите фасети на личността ни, с това , което ни причинява най-дълбоката болка и след като го видим да го излекуваме. Така че по-добре е да запазим ясното си виждане за да можем наистина да осъществим растеж.

Друга особеност на Плутон е чуството за сила. Понякога това може да бъде реално постигане на позиции в обществото, друг път да бъде просто осъзнаване на нашата лична сила и обаяние. Или да осъзнаем как да използуваме по-конструктивно тази лична сила. Плутон може да засили при преминаванията си личния магнетизъм, така че енергията, която излъчваме да бъде неустоима за другите. Особено в заключителната фаза много хора придобиват наистина нова представа за въздействието си върху другите, други се научават да налагат волята си по нов начин , дори и понякога това да означава конфронтации.

Транзитите на Плутон към Венера


По време на такъв транзит най-често начинът, по който правим връзки и се държим спрямо партньорите си се променя напълно. Ако си в по-дълготрайна връзка започваш да виждаш партньора си по нов начин или въобще да преразглеждаш вижданията си за това какви трябва да са отношенията. Ако връзката е добра Плутон може да доведе до задълбочаване на чувствата, до по-високо ниво на общуване. В много случаи обаче чустваме тъга и отчаяние, защото нито връзките ни, нито приятелствата ни в този момент са особено удовлетворителни. Понякога транзитът води до край на връзки по много болезнен начин. Не е от значение дали ние приключваме връзката или партньора ни - чувството на скръб и болката по миналото са екстремно силни.

Промените , които се извършват с нас по време на транзитите към Венера обикновено протичат на неосъзнато ниво и това е голямо предизвикателство.Хора, които винаги са били заобиколени от много хора, винаги в обществото, е възможно да останат за дълъг период сами, без връзка , понякога по собствено желание, понякога по принуда. Това може по странен начин да ги подтикне да развият нови качества, нова нагласа към връзките обикновено след като преминат през среща с най-големите си страхове. Може да разберат, че си правили връзки не от любов, а от страх от самота. Чрез Плутон може да усетиш, че да си сам не е толкова страшно и няма защо да търпиш незадоволяващи те връзки. Плутон може да ти даде свободата ти да решаваш дали да си сам или във връзка, а не защото подсъзнателно умираш от страх и комплекси за малоценност, ако наоколо няма никой.

И обратното - най големите индивидуалисти и самотници на Плутон - Венера преживяват дълбоки и разтърсващи емоции , страстни влюбвания и започват сериозни връзки и съжителство. Чрез външен натиск те преразглеждат страха си да се обвържат по- дълбоко и да носят отговорност за други хора. Хората, които се гордеят с контрола и рационалността си изпитват може би най- големите проблеми по време на този транзит. Обикновено те се оказват неустоимо привлечени от странни за тяхните изисквания партньори и преживяват гняв, ревност, драма без да могат да напуснат преди транзитът да приключи.

Може би най-типичната за транзита проява са любовните триъгълници. Те обикновено предизвикват много страдания и не е странно, че в хороскопите и на тримата засегнати има по същото време Плутонови транзити. " Забранената любов" е особено привлекателна в тези периоди независимо, че изпитваната болка от сложните взаимоотношения е убийствена. Ако пък хората от известно време преди това вече са в триъгълник, Плутоновия транзит може да бъде преломния момент на избор. Всички участници в триъгълника обикновено преминават през разтърсващи емоции, много често години наред се преживяват ревност, гняв, манипулации и независимо от изхода всички преминават през кризата с изненадваши прозрения за собствената си природа.

Любовни връзки, които започват на такъв транзит водят винаги до огромни трансформации на личността ни. Дали ще останеш дълго с този човек или не зависи и от други фактори в хороскопа, но тази връзка завинаги ще те промени. Понякога сякаш съдбата ни изпраща някой като катализатор на вътрешната ни промяна - само за да видим, че нашата представа за самите нас и за това какъв трябва да е другия, за поведението ни във връзките, за принципите ни и вътрешните ни забрани се преобръща или тотално разбива на пух и прах. Ако връзката се окаже дълготрайна обикновено двамата се свързват един с друг на много дълбоко емоционално ниво.

Приятелствата също се променят - понякога приятели напускат живота ни ,а друг път ние променяме потребностите си в тази сфера. Плутон променя парите ни - може да има големи загуби или големи печалби в тези периоди. Отношението към парите се променя, често се появяват връзки, в които са преплетени любов и пари или манипулации с пари и власт. В някои случаи засегнатите решават да заменят любовта с пари. При много хора, които са поставяли парите над всичко друго, започват връзки, в които партньорът източва парите сякаш за да даде възможност за нов поглед към тези неща. Маниакалните пристрастявания към друг човек, насилието, обсебеността, преследването, параноята са също проява на психическата дезориентация на някои хора под въздействието на Плутоновия транзит.

Възможностите за забременяване се увеличават, и ако това е нежелано се правят по-често аборти. Инстинктивното и първично желание да създадем нещо става много силно на този транзит без въобще на съзнателно ниво да регистрираме това. Особено в току що започнатите връзки желанието да се скрепи любовта с дете е много силно и в повечето случаи не много умно.
Повечето астролози смятат, че на тези транзити в живота ни влизат хора, които сме познавали в минали животи и с които трябва нещо да си доразрешим. Възможно е партньор, който ни мами и експлоатира на Плутонов транзит да е човек, който сме изоставили в предишна реинкарнация. Дали е така е недоказуемо, но е факт, че в огромен брой случаи на този транзит в живота ни влизат отново стари любови, които не сме виждали от много години и въпреки това алхимията на привличането е толкова силна, че не можем да устоим да опитаме отново. Във всички такива случаи в синастрията на двамата са налице и кармични Плутонови и често Сатурнови интераспекти, които отново навеждат на мисълта, че двете души имат недовършена карма.

Енергията на Плутоновите транзити към Венера се проявява много интензивно във всички сфери, свързани с някаква креативност. Творчеството е много добра форма да отработим тази енергия. Особено при хората на изкуството има често във първите фази пълна липса на енергия, на визии, депресии и в последните фази на транзита се създават изключителни неща, но много често те са съвсем различни от създаваното в годините преди Плутоновия транзит.

Транзитите на Плутон към Марс


Транзитът започва да раздвижва агресията ни, желанието ни за власт, стремежът ни да бъдем забелязани от социума, сексуалните ни желания. Обикновено ако транзитният Плутон е в хармоничен аспект - секстил или тригон - към Марс е по-лесно да се интегрира огромната енергия на този транзит, при напрегнати аспекти развитието понякога е драматично. Особено при хора , подтиснали естествената си агресия или сексуалност по-една или друга причина, при тези които дълго или никога не са се съобразявали със собствените си желания, годините на транзита могат да предизвикат колосални промени. Събуждат се волята и се генерира енергия за големи промени, за друга позиция в живота, за реализиране на желанията и проектите . По-тежко е , ако продължим да стискаме зъби и вървим по стария коловоз, защото подтисната енергия излиза на повърхността в формата на болести и различни психични проблеми. Или в много случаи подтиснатият гняв привлича ситуации и хора, които го изразяват вместо нас

В други случаи ако сме били дейни, волеви, с ясно изразени амбиции и цели Плутон може да предизвика външни събития , които да блокират хода ни напред, за да спрем, премислим и формулираме по нов начин целите си, желанията и подходите си. На Плутон към Марс понякога е необходимо тотално да си сменим начините за правене на нещата .Преди да осъзнаем това е възможно да преминем през дълго бездействие или някой да блокира живота ни с нежелани за нас действия и събития. Понякога транзитът се свързва с загуби и поражения, при които дълго оставаме на бойното поле, ближейки си раните. За особено гневливите и злоезични хора Плутон може дългосрочно да създаде ситуации, в които са принудени да преглъщат и премълчават.

Плутон към Марс може да събуди сексуалната ни природа, да ни накара да я изразим или обратното - да я блокира или пренасочи.Много хора откриват нови неща за своята сексуалност или прекрачват границите на обичайното - забраненото в секса е особено изкусително в тези периоди. Други разбират много за това как са подтиснали собствената си сексуалност и колко блокирана е тази енергия в живота им. Транзитът или покачва екстремно сексуалната енергия или я снижава до такава степен, че започват дълги периоди на импотентност. Понякога сексуалните желания в тези периоди могат да са примитивни, груби или да изплуват особено болезнени копнежи. Ако на този транзит се започне връзка , тя винаги е с много силна сексуална компонента, понякога много страстна, обсесивна и въпреки това неустоимо привлекателна за партньорите. Обикновено се разгръщат много ревност и собственически инстинкти, възможни са и сцени на агресия и насилие. Плутоновата енергия в тези ситуции се овладява много трудно. и често се проявява тъмната и страна. Обикновено се появяват битки за власт и контрол между двама еднакво силни участници и колкото и силни да са чуствата връзката не преминава в дългосрочна, защото борбата е прекалена за съвместен живот.

Транзитът към Марс води до големи колебания в физическата енергия. Преживяват се периоди на много висока физическа енергия, в които много хора се захващат с активна физическа дейност, оформят тялото си или открива удоволствието на екстремните спортове. В периодите на ниска енергия е възможно да се загуби всякакво желание за действие, започват депресии, подтиснатост, отчаяние.Понякога се нуждаем от много сън и безделие за да можем да изчакаме следващата фаза.

« Обратно

Коментирай

Напишете коментар...

Още статии от тази категория

© 2012-2020 Мира Кунева. Всички права запазени
© 2019 Космически уеб дизайн: Крис Дизайн Арт ЕООД