Транзитите на Плутон към Слънце и Луна

Транзитите на Плутон към Слънце и Луна

Когато Плутон активира важна планета в нашия хороскоп, той обикновено действува като импулс, като могъща сила, която навлиза в живота ни, подкопава основата му и ни кара да извършваме действия, които често не осъзнаваме, но които променят цялото ни съществуване. Тъй като при повечето хора тези влияния действат по няколко години, промените независимо дали са въведени доброволно или принудително дават сериозни възможности за осъзнаване и за изявяване на личния ни потенциал. В негативните си прояви Плутон може да ни накара да станем дезорганизирани, депресивни, импулсивно да реорганизираме живота си или да го живеем с чуството на жертви. Но ако осъзнаем същността и смисъла на Плутоновите транзити е по-лесно да разберем, че това са периоди, в които съдбата носи възможност да трансформираме себе си или някой аспект от живота си по радикален и всъшност много благоприятен начин.

Според астрологът Джеф Грийн Плутон повлиява върху еволюционното ни развитие по 4 начина :

- на определен етап от еволюционното ни пътуване, когато у нас възникне съпротива да се развиваме и да променяме нещо, което всъщност е необходимо за нашата еволюция , в живота ни по време на Плутонови транзити или дирекции настъпват емоционални загуби, измама, предателство или други катаклизми, които тотално променят живота ни. Понякога ние с действията си допринасяме за тези събития, понякога те ни връхлитат, без да подозираме. Така или иначе тъй като събитията са радикални, ние не можем да останем в старата си ситуация и за да намерим изход обикновено се налага да променим и себе си

- чрез изграждане на важни нови връзки в периода на такива транзити или дирекции. Да направиш връзка с нещо или някого, който е символ на това, от което се нуждаеш винаги води до трансформация. Сливането във връзката дава възможност в нас да се развият същностни промяни и да променим реалността, в която сме живяли преди връзката. Връзката не е задължително с хора - ако например започнеш да учиш астрология, ти се свързваш със системата от астрологични знания и това след някакакъв интервал от време трансформира напълно начина, по който преди това си възприемал реалността

- когато в някакъв кризисен момент от нашето еволюционно пътуване ние осъзнаваме все по-силно, че вървим надолу,затъваме или че всичко, което е давало смисъл на живота ни и самата ни реалност стават все по-безсмислени. Тогава нашето съзнание естествено се отдръпва от житейската ни ситуация и започва да търси причините за тази нарастваща липса на смисъл. Когато осъзнаем причината, обикновено започва радикална промяна на ориентацията в живота ни и на обстоятелствата в житейската ни ситуация. Обикновено тази промяна е свързана със стрес, защото прехода от миналото към новата обстановка изисква радикална трансформация на прекалено много неща.

- В някакви критични периоди ние преживяваме някакво включване, когато нашата душа или подсъзнание изпратят определена информация в нашето съзнание и в нас се отключват скрити умения или таланти, неподозирани дотогава. Когато ги приемем и започнем да ги развиваме, ние еволюираме спрямо съществувалата преди това житейска ситуация.

Транзитите на Плутон към Слънцето и Луната са може би най-важните за личностната ни трансформация. Разбира се, има разлика какъв е видът на аспекта , но хармоничните аспекти на тази планета обикновено предизвикват ситуации и преживявания , сходни с нехармоничните. Само че при хармоничният Плутонов транзит - секстил или тригон за нас е по-леко или просто да интегрираме промените в живота си. Също така, когато отчитаме транзитите е добре да знаем, че действието на Плутон се активира 5 градуса преди и 2 градуса след точният аспект със засегнатата планета.

Когато искаме да разберем какво се случва по време на някакъв важен транзит в живота ни, най-простият начин може би е да си припомним основните принципи, свързани с двете планети, които участвуват във взаимодействието. Слънцето в рожденния хороскоп символизира нашата индивидуалност, нашето его, а също така и нашите най-големи ресурси да създаваме или да се отстояваме в живота. Със Слънцето и неговото положение във хороскопа са свързани самооценката ни и способността ни да преодоляваме проблемите и да се налагаме в света около нас.

Принципът на Плутон е реорганизиране на всичко, до което се докосне и обикновено в началните етапи разрушение на съществуващите форми. Когато транзитиращият в небето Плутон оформи определен ъгъл /аспект/ със Слънцето и особено, когато този аспект е съвпад, квадратура или опозиция способността ни да се променяме да се отстояваме се поставя на изпитание. Всичко, което сме си представяли че сме, вече се оказва невалидно и трябва радикално да се се заменя с нови възгледи и подходи. За много от нас това се оказва често първата ситуация в живота, в която изобщо започваме да си задаваме въпроса кои сме. Други по време на този процес ще започнат да стават все по -осъзнати за истинските си потребности и нагласи. Под въздействието на Плутон в първите фази на транзита обаче това не изглежда като промяна - много често се усеща като разрушение на идентичността ни. Слънцето чуства, че трябва да се защитава и да се противопоставя на тази промяна, за да запази не само позицията си в света, но и самооценката. Тъй като транзитът продължава около 3 години в повечето случаи ние преминаваме през различни вълни, изпълнени с вътрешни и външни борби, напрежение, болка и страх. Много от нас отказват да се променят и започват да търсят изход или да запазят разрушаващата се житейска ситуация, или да си създадат изкуствена реалност. Много често това води до временни сривове на психиката или хронични болести.

Ситуациите, в които ни поставя транзитиращият Плутон са различни в зависимост от другите фактори в хороскопа ни и най-вероятно в зависимост от съдбата, която трябва да реализираме. Една типична за този транзит ситуация е да се сблъскаме с авторитети и обстоятелства, които пречат на желанието ни да се развиваме. Възможно е това да стане при сблъсък с родител, обикновено бащата, независимо на кой етап от живота ни се намираме. Ако сме били много привързани и зависими или контролирани от него, Плутон дефинира обстоятелства, при които се налага да скъсаме връзката, за да постигнем повече автономност и да се осланяме на собствената си сила. Възможно е да се окажем в ситуация, в която мощни противници или външни събития подкопават позицията ни в избраната кариера. Тук моделите, по които протича транзитът са различни. Ако сме били агресивни и много доминантни е възможно да загубим положението си и да се научим на повече смирение и мъдрост. В тази ситуация, след като загубим външните постижения е възможно да преоткрием желанията си и ресурсите си и да се насочим към друга кариера и друг жизнен опит. Други от нас може за първи път да се обърнат към духовни измерения, след като вследствие на Плутоновата криза решават, че битката за власт и контрол вече е безсмислена. Много хора започват да развиват някакви таланти и способности в сфери, които нямат нищо общо с предишните им занимания.

На тези, които не вярват особено в способностите си и са по-скоро страхливи и неуверени , Плутон може да донесе ситуации, в които за да оцелеят или се докажат е необходимо да се научат да упражняват силата си по различен начин. По този начин в края на периода тези хора стават по - самоуверени и силни, с много висока самооценка вследствие на всичко, през което са преминали.
При жените Плутон може да предизвика желание да постигнат собствена реализация и статус, а не да дефинират себе си чрез семейството. В някои случаи неудовлетвореността става толкова силна, че се търсят радикални решения и конфронтациите с партньора стават много силни. При много независимите и отдадени на кариерата жени Плутон може изведнъж да даде желание за брак и деца и периодът да премине като напрегната адаптация към новите условия. При много жени трансформацията ще започне чрез връзка с плутонианец или мъж Скорпион, който ще има силно, почти магическо влияние и те няма да са в състояние да спрат връзката, независимо дали тя е добра или не за тях.

Транзитите на Плутон към Луната са другите изключително важни за нашата еволюция влияния. Луната в хороскопа е символ на нашите емоции и Плутон обикновено изисква преразглеждане на заложените в детството ни модели, с които оцеляваме и се защитаваме. Обикновено Плутоновите транзити към Луната водят до много сериозни промени в средата ни, много често в дома ни, в семейството ни или здравето ни, в най-интимните ни взаимоотношения. Тези сфери често преминават първо през сривове и след това през ново изграждане на засегнатата част от живота ни. Транзитът много често носи емоционални конфронтации, битки за контрол, ситуации, свързани с манипулация, вина , ревност и чуство за отговорност и е много трудно поне в първите фази да се намери изхода в тези сложни ситуации. Всичко това отключва много силни емоции в много дълги периоди и става невъзможно да се крием зад привичните си реакции и да отказваме да се занимаваме с проблемите, за да не нарушаваме сигурността си и удобството. Болката, тревожността и желанията стават толкова силни, че става възможно да преодолеем застоя и собствените си задръжки и така да се отворим към нови преживявания, към нови взаимоотношения с другите в живота ни. По време на този транзит можем наистина да разберем много за своите комплекси и да се разплетем от вредни емоционални модели, които са саботирали отношенията ни в годините дотогава. И ако наистина се опитаме да преминем на по- високо ниво на осъзнатост в този период е добре да приемаме емоциите и преживяванията си, такива каквито са, без да ги подтискаме или класифицираме като грозни. Омразата, завистта, ревността, депресията , яростта и тъгата често са типични за този период. По-добре е да ги приемем и преживеем, за да може да влезем в новата фаза на живота си по-доволни и по- свързани със сърцето си.

Мъжете и жените имат обикновено различни преживявания в хода на този транзит. Обикновено периода е по-важен и по-труден за мъжете, защото за тях е по - типично да подтискат емоциите си и да рационализират. Но Плутон към рождената Луна не е точно ситуацията, в която това е възможно. Ако и в този период някой се опитва да избягва вглеждането в емоциите си, те ще се появат понякога по- късно под формата на болест. При мъжете е възможно транзита да донесе проблем с важна жена майка, съпруга, дъщеря, любима - или тя да преминава през труден период. В много случаи мъжът среща жена - плутонианка или със силен Скорпион в хороскопа и тя променя живота му в голяма степен. Много често има заплитане в любовни триъгълници и интензивни романтични преживявания, обсесивни емоции като ревност и вина, нови и дълбоки сексуални преживявания.

При жените транзитът често носи промени и проблеми на физическо ниво - женските органи и функции са особено предразположени към заболявания в този период. Променя се отношението на жената към нейната женственост, много често се преживява бременност, раждане или неприятности, свързани с тази сфера. Ако транзитът протече в по-зряла възраст може да бъде свързан с признаването на факта, че вече не сме млади и трябва да приемем отминаването на една фаза от живота ни. Да се справим с загубата на част от себе си и да се опитаме да открием нови аспекти в живота си и нова идентичност.

При децата този транзит може да бъде много труден и неосъзнат, защото обикновено е свързан с проблеми на майката. Добре е да бъдем много внимателни към преживяванията на дете с такова влияние. При тинейджърите този транзит носи тежки преживявания, които те обикновено не успяват да интегрират в живота си. Често транзитът носи необходимост да напуснем дома си, което се преживява като изтръгване от корените и минават няколко трудни години, докато се преустроим в новата среда.

Плутон може да прояви най-лошото, но и най-доброто във всяка планета, която транзитира. Освен психологическия растеж, възможен при Плутон - Луна много често хората преживяват силни, положителни чуства. Много хора за първи път изпитват емоции с такава дълбочина или изживявяват по-силно от всякога живота, любовта, състраданието и свързаността си с другите.

« Обратно

Коментирай

Напишете коментар...

Още статии от тази категория

© 2012-2020 Мира Кунева. Всички права запазени
© 2019 Космически уеб дизайн: Крис Дизайн Арт ЕООД