Кризите на средната възраст

Кризите на средната възраст между 36 и 45 година на живота

Между 36 и 42 година всички ние преживяваме 3 важни планетарни транзита - Плутон и Нептун образуват аспект от 90 градуса /квадратура/ към рожденната си позиция, а Уран аспект от 180 градуса - опозиция. Транзитите на Плутон и Нептун често действуват заедно между 36 и 40 годишнина, а Урановата опозиция е между 40 и 45 година на живота, поне за родените преди 1990 год. Тези три планетарни влияния се разглеждат от астролозите като иницииращи така наречената криза на средната възраст. За повечето хора този период на живота им е наистина значителен и пълен с промени, наложени от външни обстоятелства и непредсказуемост или време на интензивно търсене на истинските им стремежи и промени в начина им на живот. Казват, че на китайски криза и възможност се изписват с еднакъв йероглиф и това наистина може да бъде вярно за случая на тези 3 кризи на зрялата възраст, наложени ни от влиянията на транс-сатурновите планети

Транзитът на Плутон или първата криза започва да се проявява около 36 година и почти винаги е съпроводен с не много приятни събития или емоции. Въпреки, че това може да бъде период на пълно обновление в повечето случаи той не се преживява като такъв. Обикновено някакви сфери от живота започват да проявяват проблеми или да се рушат, хора или стари убеждения и нагласи си отиват и ние отчаяно не искаме да ги пуснем. Понякога излиза вътрешно недоволство, започваме да се бунтуваме срещу текущата ситуация. Често започват равносметки : "Как си представях живота си, какво направих от него, как стигнах дотук?
И въпреки, че в този период хората не са стари, странното е, че те започват да разглеждат себе си като не много млади и обикновено не мислят, че времето пред тях ще им донесе безгранични възможности. Поради това много често започват депресии или борба да се запазят елементите на живота , които Плутон иска да разруши.
Всъщност винаги при влиянията на Плутон е по-мъдро да потърсим вътрешната си сила и да изградим наново живота си върху по-солидна база, но това много често го разбираме чак след крайната фаза на транзита.

В много случаи професията или брака започват да изглеждат незадоволителни и хората се напълват с раздразнение и недоволство. Понякога настъпват неочаквани обрати в успешната кариера или бизнес, ходът напред спира и започват съмненията дали всички усилия дотук са имали смисъл. При някои жени това е моментът, когато децата са достатъчно големи, за да започнат да търсят професионално развитие. Търсенето на задоволяваща ни кариера на Плутонов транзит не е лесна работа, но обикновено в този период е ясно, че не можем повече да отлагаме. В голям брой случаи в брака изплува прикрито недоволство и отчуждение и започват обяснения и конфликти. Потисканите емоции могат да се проявяват изненадващо силно и да изострят до крайност отношенията без да има задължително външни фактори.
Често първата криза на зрялата възраст може да ни сблъска с проблеми в здравето, които или сме пренебрегвали или са много неочаквани за нас. В някои случаи те налагат пълна реорганизация на начина ни на живот . Обикновено това е времето, когато повечето от нас се замислят, че не са безсмъртни. При жените, които все още нямат деца може да се появят някакви проблеми с репродуктивността и да всеят паника. При други случаи Плутоновата криза е първият случай в живота на загуба на приятел или близък човек и може да причини болка, обсесивни страхове и депресии.

Тъй като Плутоновия транзит ще продължи хода си около 2-3 години, независимо от нашите преживявания е по добре въпросите в този период да бъдат по- скоро "Какво още мога да направя с живота си?”, ”Какво мога да променя ?”, „Какво пропуснах да направя”?

Възможно е тази първа криза да ни даде и усещането, че болката и недоволството са породени от това, че сме се отдалечили от себе си. Може би сме хвърлили усилията си да изградим кариера, която е материално задоволяваща, но не задоволява истинската ни природа. Възможно е да сме създали семейството с деца, къща и определен стандарт на живот, но емоционално да чувстваме празнина и отчуждение. Ако Плутон ни сблъска с болест или финансови проблеми не може да се направи много, можем само да приемем случилото се. Но емоционалното страдание в този период не е толкова неизбежно. То може да ни даде ясно указание, че трябва по-добре да се свържем с истинската си природа, да си дадем свободата да бъдем себе си и да се опитаме да да реализираме истинския си потенциал. Във всички случаи, когато се обърнем към себе си по време на Плутонов транзит е възможно да открием ресурсите, които са ни необходими. Плутон не носи подкрепа от външни източници. Тази планета работи с подсъзнателното и със скритите ресурси, поради това периодът е добър за занимания с психология, психотерапия, различни методи за опознаване и развитие. При много хора се отключват интереси към езотериката или метафизиката и в някои случаи отношението към живота се променя завинаги.

Втората криза на зрялата възраст е квадратурата на Нептун към рождената позиция като в зависимост от конкретното разположение някои хора ще усещат това влияние заедно с първата криза, т.е. с транзита на Плутон, а при други то ще бъде изместено към 40 та година и ще се препокрие с третата криза – Урановата опозиция. Нептун обикновено не причинява толкова остри и видими събития и обрати както Плутон и Уран. Нептун се свързва с визията и в нехармоничен ъгъл той причинява неяснота и обърканост, които от своя страна отварят вратата на купища страхове и колебания. Транзитът на Нептун често ни поставя в неефективни ситуации, от които не виждаме как бихме излезли. Възможно е да сме в губеща фирма или с неефективни мениджъри, кариерата ни не се развива, но ни е страх да не останем без работа и не смеем да предприемем промени. Възможно е бракът ни да е стигнал до пълно отчуждение, вече не виждаме общото, което ни свързва, но по различни причини циклим в един и същ кръговрат. В много случаи хората разбират, че големите мечти на живота няма да бъдат осъществени и трябва да се примирим с някои от елементите на сегашния ни живот. Обикновено в този период започва и осъзнаването на факта, че вече не сме млади . Възможно е също да имаме всичко, към което сме стремили - кариера, семейство , пари и въпреки това да чувстваме смътен копнеж по нещо, което липсва в живота ни.Тогава е възможно да се сблъскаме с "кризата на смисъла", защото понякога това, в което сме научени да вярваме не винаги е в съответствие с най-дълбоките ни личностни желания.

Нептуновата криза е като разходка в гората през нощта без фенерче и без да познаваш пътя. Но Нептун не носи само разочарования, той носи и страст и идеализъм. Възможно е в този период на живота ни да открием дейности, които ни зареждат с радост и ентусиазъм - танци, фотография, йога, медитация, дейности, свързани с природата, които да задоволят по-висшите стремежи на душата ни. Но трябва също внимателно да преценим дали е реалистично да се опитаме да ги превърнем в професия, защото Нептун поражда и нереалистични мечти. Понякога трябва да разграничим радостта от творческите си изяви от това да печелим пари от тях в ежедневието си.

Опозицията на транзитния Уран към рожденната му позиция може би е най-близко до определението за "криза на зрялата възраст" , като е показана от различните филми, сериали и популярни романи. Елементи от нашата същност, които сме пренебрегвали, недоглеждали или изобщо не сме познавали започват да излизат и в този период става понякога невъзможно да отричаме, подтискаме и задушаваме вътрешните и външни кризи и конфликти. Добре е наистина да сме честни със себе си за да разберем какво всъщност не стига в живота ни, колкото и това да е стресиращо. Ако подтиснем желанията си в този период на по-късен етап от живота ни , по време на друг Уранов или Сатурнов транзит те отново ще изскочат и обикновено е по трудно да преживееш своята криза на 49, 56 или 60 .

По време на Урановата опозиция ние окончателно разбираме, че връщане назад няма , както и че младостта вече е зад нас. Ако сме достатъчно разумни преизчисляваме ресурсите си ,за да си дадем най-добрата посока за времето пред нас . Правим обмислени промени в положението си, развиваме интереси и начинания, за които дотук не сме имали време, намираме си нови проекти или дейности, хобита, които удовлетворяват незадоволените ни желания и копнежи. В много случаи започват депресии - действителността е прекалено различна от желанията ни и изглежда невъзможно да се постигнем дори и частично мечтите си. В други случаи започват връзки с много по-млади партньори може би като компенсация за нещо, което сме пропуснали или като желание да се изгубим в любовта, за да забравим или забавим времето. Много хора сменят стила си на обличане, мъжете си купуват спортни коли и мотори, жените често се опитват да родят дете. Понякога има наистина безсмислени раздели в личния живот, но така или иначе като статистика Урановата криза се свързва с най- високия процент на раздели в личния живот - старите граници вече се усещат като безсмислени или непоносими. Но има и по-непродуктивни подходи към Урановата криза. Можем да се правим, че нищо не се случва, да се опитаме да сме максимално заети, за да не усещаме нищо, да сме "разумни" за да запазим сигурността си и тогава обикновено минаваме прехода без видими промени. Подтиснатото недоволство заплащаме обикновено с депресия, апатия и усещане за липса на смисъл няколко години по-късно.

Както при всички важни транзити в нашия живот, независимо дали предприемаме или не външни промени, най-важното е да се опитаме да не пренебрегваме това , което усещаме в себе си. Независимо какво не сме постигнали , независимо какво сме мислили, че трябва да бъдем по време на Урановия транзит е добре да се видим всъщност какво наистина сме и какво желаем да имаме в живота си. Това не означава да се отдадем на моментните си желания и да разрушим досегашния си живот, защото временно той не ни изглежда удовлетворяващ или защото спешно трябва да си вземем нещо от живота. По-добре е да си дадем труда да разберем кои са сферите от живота ни, които искаме да развием или да запълним с нови неща, защото прекалено сме залитнали в една или друга посока. Защото Урановата криза е началото на втората фаза на живота ни и тази фаза може да ни превърне в по-цялостни, по-реализирани личности или да ускори деградацията ни. На 42 според индийският мистик Ошо енергията на живота обръща посоката си и тръгва постепенно към края на цикъла. Според него много хора за първи път тогава започват да се интересуват от религия. Фокусът започва постепенно да се измества от изискванията на външния свята навътре към стремежа да направим нещо ново от себе си. Смисълът на живота, връзката ни със света, с цялото трябва да бъдат предефинирани за да посрещнем по смислен начин предстоящите години.

Последният в тази серия от транзити е Сатурновата опозиция към рождената позиция, която обикновено преминава през 44 - 45 година на живота. Обикновено този период е начало на много успешен период в живота за тези, които са положили усилия да осмислят и овладеят предизвикателствата в предишните 7 години.Всичко, което сме направили добре на Сатурн достига кулминация и носи много повече резултати от преди.
При други хора е възможно да се появяват материални трудности, съмнения и отчаяние. Ако в предходния период не сме предприели промени и животът ни е станал прекалено рутинен е възможно да настъпи бързо остаряване. За тези, които все пак не искат да се предадат и искат да предефинират посоката на живота си започва нов 14 годишен цикъл на самоопределяне.

« Обратно

Коментирай

Напишете коментар...

Още статии от тази категория

© 2012-2020 Мира Кунева. Всички права запазени
© 2019 Космически уеб дизайн: Крис Дизайн Арт ЕООД