Бизнес астрологията - Пари, посочени от звездите

Приложенито на Бизнес астрологията в живота

Астрологията преживява ренесанс в последните двадесет години на ХХв. И все пак за по-голямата част от хората остават неясни както нейните принципи,така и възможностите за приложението й в съвременни условия. Един от разделите на тази древна наука е известен днес като бизнес астрология, т.е. приложението на астрологичните знания и методи при решаването на различни икономически въпроси. И въпреки че бизнесастрологията се използва много често, официално малко от хората в света на бизнеса признават, че прибягват до услугите на астролози. По-различно е в политиката- според различни преценки, около 30% от политиците редовно търсят астрологични съвети. Такива са например Роналд Рейгън, Борис Елцин, Силвио Берлускони, че дори и нашият премиер.

Проблемите на бизнеса, които астрологията се опитва да реши, могат да се обобщят в три основни групи:

Астрология на персоналния мениджмънт,
която се занимава с проблемите на избора на персонал, времето за назначаване, възможните конфликти между работодател и персонал, съвместимостта в рамките на отделна група, както и най-успешните насоки за професионално развитие. През 80-те години тази тема става особено актуална във връзка с методите за избор и обучение на персонал. В този период престижни списания като Journal of Social Psychology, Journal of Occupational Psychology, Journal of Psychology публикуват редица изследвания, в които се определят рамките за използване на астрологичните методи в тази област на икономиката. Един от съществените мотиви за това е възможността да се понижават разходите в случаите, в които мнението на астролога може да бъде допълнително валидно мнение.

Финансова астрология,
в която се изследват зависимостите между цените и движението на космичните тела и на тази база се на космичните тела и на тази база се на космичните тела и на тази база се изработват прогнози за очакваното движение на цените на ценни книжа, валути, суровини, за ръста на инфлацията и др.

Организационна астрология,
в която важен дял заема определянето на най-добрите периоди за основаване на нов бизнес, за експанзия и лансиране на нови продукти, консолидиране, сключване на договори,продажби и провеждане на важни заседания.

В Западна Европа по-голяма част от астрологичните консултации се правят при избора на персонал и организацията на дейността във времето, докато в Северна Америка се акцентира върху финансовата астрология.

Финансовата астрология не е съвременно изобретение, тя е описана още в древните индийски текстове като указания как да се спечели от търговията с метал, захар и пшеница в съответствие с космичните цикли. В средата на ХХв. На Уолстрийт нашумява почти легендарният спекулант В.Д.Ган, астролог, работещ в екип с други астролози. Ган използва в своята система древни астрологични похвати, за да прогнозира цените на суровини, като през май 1948г. Предсказва най-високата цена на пазара на соя точно до пени и до минутата и реализира огромна печалба. Въпреки че неговите техники се прилагат и до днес, до 70-те години използването на финансовата астрология остава спорадично.

През 80-те години, особено след борсовия крах на 19 октомври 1987г. , който е предсказан от редица астролози – Чарлз Харви, Арч Крофорд, Майер, с точност от няколко дни, финансовата астрология започва да печели признание и интереса на по-широка публика. Започват редица изследвания, а в пресата се появяват все повече публикации.
Един от най-успешните астролози в тази област е американецът Арч Крофорд, чиито прогнози постоянно достигат ниво над средното и през 1995г. Печелят признанието на пресата за борсов бюлетин With bestern Timing (най-точни по време). Трябва да се отбележи, че астролозите, които се занимават с такива прогнози, са със солидно финансово образование, обикновено работят като финансови консултанти или имат собствени фирми за такива консултации. При съставянето на прогнозите си те използват не само астрологични техники, а и всички други методи за изследване на пазара. Сред най-известните от тях са Бил Меридан, Манфред Зимел, Майкъл Мънкаси, Уве Краус.
Интересен факт е, че законите на финансовата астрология в голяма степен се различават от тези в традиционната астрология, чиято база е хороскопът на раждането. Поради това изследванията в тази област продължават по няколко години- събират се данни за взаимодействията между планетите, при които хороскопите на борсите или на акциите на отделни фирми, чиито книжа се търгуват там, реагират. Следи се и промяната в курса на акциите и валутите.

Чрез такива изследвания е установено, че курсът на долара е тясно свързан с цикъла на Сатурн- при преминаването на тази планета през 8 до 12.5 и 20-24 градуса по координатната система спрямо Слънцето на променливите зодиакални знаци (те са Близнаци, Дева, Скорпион и Риби) той достига най-ниските си стойности спрямо йената, което неизменно се проявява в периода от 1971г. до 1994г. Руско изследване на международния валутен пазар (FOREX), което проследява тенденциите от 1974г. до 1997г. на долара към лирата, към швейцарския франк и към йената, установява специфични чувствителни градуси в отделните знаци, , например 19 градуса в Овен 15-16 градуса във Водолей и Риби и т.н. при чието преминаване настъпват пикове в курсовете. Падащи валутни курсове се наблюдават обикновено в периодите на ретроградно движение на Меркурий, Венера, Марс, Сатурн и Юпитер. През 1985-а излиза изследване, в което се установява връзката между цените на златото и времето, в което Слънцето преминава от един знак в друг.

Много интересни са и резултатите при изследването на ефекта от слънчевите и лунните затъмнения върху дейността на борсите. Оказва се, че всички големи борсови кризи се случват в периодите на някакви затъмнения-примери за това са най-голямата криза в историята през 1929г., която започва само няколко дни преди пълното затъмнение на 1 ноември 1929г. На 20и октомври 1997г. на Хонгконгската борса настъпва драматично снижаване на курса на акциите. Диаграмата на борсата е с акцент (изгряващ знак, начело на диаграмата) в 18 градуса на Близнаци. Слънчевото затъмнение преди тази криза настъпва в 18 градуса на Риби- в точен квадрат към асцедента- нещо, което в астрологията традиционно се свързва с неприятности и кризи.
Пълнолунията и новолунията също променят пазарните тенденции ма средното ниво. Предимно при пълнолуние вложителите реагират по-нервно и емоционално. Статии за това излизат в списания „Икономист“ (Economist – What a little moonlight do) през октомври 1997г., а бизнес колежът в Мичиган провежда специално изследване за поведението на инвеститорите в зависимост от лунните фази. Друго изследване показва, че FAZ- индексът достига най-високите си стойности винаги при новолуние, а най-ниските- при пълнолуние.

При прогнози в областта на глобалната икономика се използват взаимодействията между планетите Уран, Нептун и Плутон и Юпитер и Сатурн. Пример е съвпадението на Сатурн, Уран и Нептун в знака Козирог, което през 1989г. отбелязва отварянето на нова икономическа епоха за Изтока. Икономическата рецесия от 2001г. пък започва с негативния контакт ( на 180 градуса) между Сатурн и Плутон.
Съществува изследване за зависимостта на индекса „Дау Джонс“ от хармоничните и напрегнатите аспекти(ъгли) между Юпитер, Сатурн и Уран за периода 1897-1932г. (напрегнати са ъглите от 180 и 90 градуса, а хармонични- между 60 и 120 градуса). Оказва се, че аспектите на Уран повлияват движението му както нагоре, така и надолу. И докато аспектите на Уран с Юпитер водят до покачване на курса на акциите, тези със Сатурн предизвикват сривове.
В края на 30-те години на миналия век е публикувано изследване за връзката между брутния национален продукт на САЩ и движението на северния лунен възел в знаците- преходът от Рак до Водолей е свързан със спад, като във Водолей се достига минимумът. От Скорпион до Лъв пък започва нарастване, като в последния знак неизменно се достига максимумът. Интересни резултати съществуват и за връзката между инфлационните процеси и движението на Нептун.
При прогнозиране на промените в цените на акциите се изследват т.нар. First Trade Chart- диаграмите за деня и часа, в които за първи път акциите на съответната фирма са качени на борсата. В тази област са събрани и публикувани голямо количество данни за фирми като „Майкрософт“ , „Хьокст“, „Енрон“, които ще разгледаме в отделна статия.

Предполага се, че по-голямата част от тази информация въобще не се публикува, тъй като тя е ноу-хау, което носи приходи на своите притежатели. В Интернет съществуват сайтове, в които се публикуват прогнози за инвеститорите, част от които са за безплатно ползване. За мен от особен интерес са www.Billmeridan.com , www.Amanita.at , www.mmcycles.com .

В икономическата астрология най-често задаваният при консултации въпрос е кога да се основе нова фирма или да се започне нова дейност, за да бъдат успешни, Във връзка с това се провеждат различни изследвания за успешните фирми, за да се проверят класическите правила, с които се извършва изборът на време, или да се набави нова полезна информация. Интерес представлява и фактът, че такива изследвания често се правят в рамките на различни програми на престижни университети като например Стопанският университет във Виена или Мичиганския бизнес университет.

През 1984г. е направено изследване на датите на внасяне в търговския регистър на котираните на Нюйоркската борса най-успешни предприятия- водачи в бранша си (така наречените incorporation data) на Standart&Poor’s 500. Резултатите показват, че сред диаграмите на успешни фирми най-често се проявяват тези, при чието създаване Слънцето е било в знаците Рак и Козирог.

През 1997г. австриецът Манфред Зимел- финансов консултант и астролог- изследва 3528 успешни фирми( клас едно и клас две, според оценката на австрийския „Кредитшуфербанд“) и 1801 фалирали фирми и получава много резултати, които в много голяма степен повтарят изследването на S&P 500. Оказва се, че сред успяващите и надеждните от гледна точка на кредиторите с много висока степен на статистическа достоверност са фирмите, при чието основаване Слънцето се е намирало в знaците Рак, Козирог и Стрелец, а със най-голяма честота на фалитите са тези създадени под знака на Лъв, Телец, Близнаци и в по- ниска степен на Скорпион. Обобщено по сезони, най-голям брой успели фирми се образуват през есента,а най-малък през лятото.
« Обратно

Коментирай

Напишете коментар...

Още статии от тази категория

© 2012-2020 Мира Кунева. Всички права запазени
© 2019 Космически уеб дизайн: Крис Дизайн Арт ЕООД