Кармичните уроци на Плутон

Кармичните уроци на Плутон в индивидуалния хороскоп

Кармичните уроци в индивидуалния хороскоп се свързват основно с планетите Сатурн и Плутон. Сатурн е планетата, която поставя някакви изпитания и ни учи чрез дисциплина и ограничения да преодоляваме себе си и вървим нататък. Но областта на живота, в която човек най-интензивно среща кармата си и има възможност да проработи определени уроци е тази, която се символизира от дома на Плутон в рожденния хороскоп .

Американския ясновидец, мистик и лечител Едгар Кейси казва, че същината на кармата е "да откриеш себе си” в различните ни житейски ситуации и връзки.

Ролята на Плутон в домовете на хороскопа е свързана с възможността човек да срещне своето някогашно “Аз”, да си припомни някогашни желания, да осъзнае вътрешните си конфликти и потребностите от трансформация.

Страданията в живота ни много често са резултат от конфликта със старото "Аз", от трудностите в процеса , в който опознаваме себе си и се осъзнаваме. Положението на Плутон в индивидуалния хороскоп показва какво се изисква от нас за да се развием на по-дълбоко ниво на съществуване и кои модели на поведение трябва да загърбим за да чувстваме удовлетворени.

В следващите абзаци накратко ще разгледам как се интерпретират различните разположения, които може да има Плутон в рождената карта на човек. Не забравяйте, че това са просто основни насоки, които трябва да стимулират наблюденията ви върху личността, чиито хороскоп изследвате. За Вас остава да прецените доколко положително или отрицателно се изразяват различните потенциални възможности.

За да разберете в кой дом се намира Плутон във Вашия хороскоп, посетете http://www.alwaysastrology.com/birth-chart-calculator.html. След като въведете личните си данни, поставете курсора на мишката върху знака на Плутон, който е показан в легендата. Отгоре ще излезе прозорец с текст PLANETS:PLUTO с падащо меню. След като кликнете на символа отдясно на този надпис, се появява подробна информация за позицията на Вашия Плутон. “

ПЛУТОН В ПЪРВИ ДОМ

Всеки дом е свързан в някаква полярност с друг от домовете. Първи дом е свързан със Седми и хората с Плутон в някой от тези домове често пъти имат общи качества и възприятия. Техните уроци са във връзките и отношенията.
Счита се, че човекът с Плутон в Първи дом започва нов еволюционен цикъл. Тези хора са много интересни за околните, но за самите тях е трудно да живеят с тази позиция на Плутон. Човекът с Плутон в Първи дом трябва първо да опознае себе си и да осъзнае колко много сила носи, била тя физическа или психическа. Тези хора са страшно магнетнични, но нерядко използват това си качество за непочтени цели. Tе могат да се превърнат в прекрасни лидери, които са много добронамерени и внимателни към колеги и подчинени. Тяхната задача като водач е да организират екипа така, че всеки негов член да си върши работата качествено и никой да не се чувства онеправдан или недоволен.
Тези хора са родени психолози. Нужен им е само един поглед върху човека отсреща, за да го опознаят прекрасно и безпогрешно да разконспирират силните и слабите му страни. Вследствие от това те опитват да манипулират и командват другите, но в същото време, често пъти са пълни с вътрешни страхове и несигурност. Тук най-вече говорим за страх от отхвърляне, вътрешна неувереност, че не се справят достатъчно добре с нещата и че са не на място. Именно като реакция от тази неувереност идват опитите за контрол и манипулация. Много често хората с Плутон в първи дом са самотни, защото се чувстват неразбрани от околните и се стремят да се изолират от тях.

ПЛУТОН ВЪВ ВТОРИ ДОМ


Този дом има полярна връзка с Осми. Хората с Плутон във Втори и Осми дом имат уроци с пари и власт.
Когато Плутон е във Втори дом, едната тема винаги е властта. Другата, под една или друга форма, са ресурсите, - най-често финансовите. Този човек трябва от рано да научи урока за парите, за да може лесно да постигне душевно спокойствие и някаква голяма трансформация, ако счете, че такава му е нужна. У тези хора почти винаги се таи едно огромно напрежение по въпросите на парите и дали са достатъчно стабилни финансово. В много случаи двама души с Плутон във втори дом могат да бъдат на двата полюса по отношение на финансовите възможности. Такива хора често пъти преживяват по няколко фалита, но всеки път се стремят да се издигнат отново и нерядко успяват. Те са склонни да бъдат прекалени материалисти и често се случва да се обзавеждат с принадлежности, които са далеч над стандарта им на живот.
В резултат на това желаните им „играчки” не се отразяват добре на стабилността им и често водят до още по-голяма несигурност.
Много от хората с Плутон във Втори дом се раждат с вродена вина по отношение на парите и решават да компенсират, като в този живот живеят в крайна бедност или, в най-добрия случай, с малко пари.
Други от тях, които са в цветущо финансово състояние, използват парите като начин да установят тотален контрол върху семейство, приятели, подчинени и т.н. Когато харесват някого, те не се скъпят в усилията си да „купят” другия, опитвайки се по този начин да демонстрират власт. Онези обаче, които живеят в бедност, имат още по-специално отношение към парите. Те често пъти не считат, че финансовото благоденствие може да ги направи щастливи, да реши емоционалните им проблеми и че определено е по-добре да нямат пари, но да са си спокойни.
Реално Плутон във Втори дом дава прекрасна възможност за много добри източници на доходи и материално положение, но само когато се разчита на дългосрочни и добре обмислени инвестиции. Но много от богатите хора, които имат това разположение разчитат на риска, на удара. Според кармичната астрология това може да сработи само когато дори този модел на поведение е вкаран в някаква обмислена организационна рамка.
Плутон във Втори дом почти винаги има силна връзка със секса. Огромен брой хора с това разположение (и от двата пола) считат секса за още един начин за манипулация с пари и контрол над другия. Те са убедени, че между секса и парите съществува много силна взаимовръзка.
Уроците за Плутон във Втори дом са свързани точно с парите и тук възможността за трансформация е свързана с отношението към тях. Трансформацията при човека,който вярва, че ще е щастлив само с малко пари е да работи за успее надмогне това самовнушение и да се насочи към път, даващ му поне сносно финансово положение. В другия случай – човекът, умело манипулиращ и контролиращ другите чрез парите, се отказва от този похват, за да бъде по-спокоен, по-щастлив и по-приветлив към околните.


ПЛУТОН В ТРЕТИ ДОМ

Това разположение е свързано с интелекта – интелектуалната комуникация, писането, общуването. Ако Плутон в Трети дом се отработва правилно, тези хора могат да бъдат прекрасни писатели, журналисти, сценаристи. Хора, които да прокарат нови идеи, изработвайки ги от нулата, да наложат нови тенденции в писането, да преподават или обучават, да пропагандират и разпространяват нови идеи, да се отдадат на разработването на някаква философска система. Това е доброто развитие на това разположение.
В много случаи обаче хората с това разположение непрекъснато говорят и се разпиляват и сякаш непрекъснато търсят нечие мнение по този или онзи въпрос, вместо да систематизират своите виждания и възприятия за нещата от живота . Това в определен момент ги довежда до неврози. Ситуацията на вечни комуникации, вечно разпитване на околните, без някакъв реален резултат, изнервя тези хора и ги запраща в крайно нестабилно умствено състояние.
Когато кармата е по-тежка, някои от тези хора страдат от дефекти в говора и/или мисленето. Понякога човекът с Плутон в този дом има да преодолява доста по-сериозни и опасни ментални проблеми . Поради това, ако при дете с това разположение се забележи някакво, макар и минимално забавяне в развитието – по-късно проговаряне например – е добре то отрано да бъде третирано от специалист-логопед, защото проблемътможе и да не изчезне сам. Там трябва да се работи по-сериозно, за да може умът да се развие и да достигне онези нива, на които е способен.
Като цяло, дарът на Плутон в Трети дом е изключителни комуникативни способности, хипнотизиращ ефект върху другите с начина на изказ, разказ и разпространяване на идеи, факти и хипотези. На другия полюс са невротичността и потиснатостта, предизвикани от това, че човекът не съумява да проумее кармичните си уроци.


ПЛУТОН В ЧЕТВЪРТИ ДОМ


Това е домът на родителите, детството, корените на душата и тези на рода, от който идваме. Това разположение може да бъде свързано и с родова карма. Ако човек минава през поредица лоши периоди и ако Плутон е с лоши аспекти, това може да е сигнал, че случаят е точно такъв и човекът с това разположение трябва да намери начин да преодолее фамилната обремененост. Иначе, Плутон в Четвърти дом много често сочи към минали животи с проблемни родители. Често човекът идва в този живот с травма, породена от отношенията с родителите в предишен такъв и/или от нещо, случило се в семейството, също така в предишен живот. Често и в настоящия живот единият от родителите е особен случай – отишъл си е рано или пък има много сложни отношения с детето. Травмата е в отношенията с родителите, в ранното детство, в което човек развива личното си чувство за сигурност. Ако тази увереност и спокойствие не се получат до четвъртата-петата година на живота, то най-вероятно човекът ще остане с запечатана в него несигурност за цял живот, независимо от обсотятелствата, при които се развива. Тези хора често имат острото чувство, че не са обичани, че вечно са неразбрани, че вечно са недооценени. Тези чувства не е задължително да са породени от събития от настоящия им живот. Нерядко човек пренася такива внушения и опасения от минали животи.
Задачата на такива личности, ако правилно се отработва Плутон в Четвърти дом, е да се отърват от несигурността и плахостта, да се научат да бъдат уверени , да намерят силата си и центъра си.
Много често хората с такова разположение са медиуми или пък притежават много силна енергия и завидни способности на лечители. На база това, те могат, по един или друг начин, да станат стожери, на които да се опират другите или поне семейството. Но това е при правилното развитие на нещата.
В общото проявление на Плутон в Четвърти дом, най-често човекът си намира партньор, когото обгрижва до най-малкия детайл, като по този начин постепенно ги привързва към себе си и пренася отношенията си с тях на оста „родител-дете”. По този начин, човекът с Плутон в Четвърти дом добива увереността, че си е създал ситуация при която винаги ще си има някой, който да е до него и ще го подкрепя, независимо от поведението му или моментната ситуация. Има го и обратния случай, при който ролите са разменени. Тогава човекът с това разположение разглежда обгрижването и вниманието като истинска и безпрекословна любов и лека-полека става напълно зависим от другия. Много често той се отказва от професионален или всякакъв социален и личен живот за да да изгради връзката „родител-дете” с разменени роли с партньора си в живота. В класическия случай, човекът с Плутон в Четвърти дом поставя партньора си в абсолютна зависимост, но един момент страшно се разочарова от ситуацията. Той разбира, че другият не може да му даде любовта, от която има нужда или пък осъзнава, че не се чувства истински щастлив, дори след като е постигнал въпросното поставяне в зависимост. Цялото това разочарование води до дълбока тъга и депресия, но дори и тогава тези хора не се отказват от модела си на поведение, защото на практика са вложили целия си живот в изграждането му и не могат просто ей така да се откажат от него.
Родените с това разположение са страшно податливи на всякакви депресивни състояния. Те са много чувствителни и раними, но могат да бъдат също така и доста отмъстителни и зли, ако решат, че ги нараняваш, без да са го заслужили. Именно поради тази тяхна поляризираност, моментните им чувства и състояние са много трудни за разгадаване.
Човекът с Плутон в Четвърти дом трябва да открие собствената си сигурност и независимост, но трябва да ги потърси вътре в себе си, а не в други хора, което не е никак лесна задача.


ПЛУТОН В ПЕТИ ДОМ

Това е много силно положение, защото Пети дом е огнен дом и планетите там имат много интересно проявление. Плутон в Пети дом дава много силна творческа енергия, която обаче невинаги е осъзната от човека. В много случаи, ако не сa потиснати в ранното си детство, тези хора са много харизматични. Много от децата с това разположение още от съвсем малки имат страшно силна аура, с която привличат останалите. Друг е случаят, когато още в ранното детство човекът е бил потиснат и някои от неговите качества са ограничени. Тогава тази харизматичност се губи и е нужно някакво важно събитие или терапия, за да може индивидът да се свърже с това свое качество и да възстанови тази енергия.
Най-простата дефиниция за тези хора е, че са в този живот, за да осъществят някакъв творчески проект. Това не означава задължително да постигнат някакви големи успехи в сферата на изкуството – да напишат велика книга или да режисират хитов филм. Може да става въпрос за откриване на някакъв клуб, създаване на нещо много красиво или много практично от плат, прежда и т.н. Идеята тук е за творчески подем и новаторство. Такива хора имат огромна мощ и много сериозен потенциал да създават и да привличат другите към себе си.
Проблемът е, че те имат огромно его , особено силно при мъжете с това разположение , което може да попречи на трезвата им оценка, когато започнат да изграждат.
Мъжете с Плутон в Пети дом са много добри когато преследват някого в любовта. Те искат да са най-добрите, най-успешните и успяват да правят това , което се харесва на партньора им.Но огромното им его води до вечното чувство, че не са постигнали достатъчно. Макар външно да изглеждат доволни и горди от себе си, те тайничко се ядосват, че не са там, където искат и мислят, че могат да бъдат и това ги потиска жестоко.
Хора с Плутон в Пети дом още от ранно детство имат натрапчивата нужда да бъдат забелязвани и непрекъснато да им се обръща внимание, ако ще и да е за лошо. Те също имат склонност към манипулиране на околните, но мотивите са свързани с безкрайната нужда на хората с това разположение да бъдат харесвани и забелязвани, хвалени и т.н.
Егоцентричността на хората с това разположение влиза в остър конфликт с основната им кармична задача – да творят.и ги отдалечава от творческата енергия на съзиданието.
Урокът тук е човек да се концентрира върху себе си, а не да манипулира другите и да изисква от тях.
Много често Плутон в Пети дом дава миналите животи на ВИП личности и поради това те се чувстват специални и в настоящето. Именно заради това вродено внушение, те се чувстват недоволни от количеството внимание, което им се отделя .
Доста често при тези хора има някаква обсесия - в класическия случай при мъжете обектът е любовта, партньорът, а при жените това са децата. Мъжете се отдават изцяло на преследване на любовта и са готови да пренебрегнат всичко друго, което и води до до неизпълнение на кармичните задачи и уроци. Когато, връзката се провали те стават безкрайно тъжни и вкиснати, защото тълкуват това като доказателство, че не са най-добрите и са безкрайно наранени. Жените от своя страна са онези майки, които правят най-доброто за децата си, но толкова се обвързват с тях , че не им оставят каквото и да е лично пространство. Това в някакъв момент води до сериозна криза в отношенията между двете страни, която понякога така и не бива преодоляна. И тук в болшинството случаи се стига до неизпълнение на кармичните задачи и уроци.
Кармата, която върви с това разположение може да е свързана с много твърдоглаво дете. Тогава опитите да бъде контролирано не само, че не са успешни, но и провокират у детето огромното желание да е вечна опозиция на родителя с Плутон в Пети дом. За да се избегнат всички драми, тези хора трябва да се научат да не се вглъбяват прекалено в своите близки и да оставят лично пространство, както за тях, така и за себе си. Така всеки ще получи възможността да развие всичките си заложби и проекти.


ПЛУТОН В ШЕСТИ ДОМ

Тази позиция никак не е лесна и това се обуславя от факта, че Шести дом е свързан със здравето и работата. Такова едно разположение може да означава кармичен урок с болест. Не е необходимо да се касае за нещо тежко и фатално, може да бъде един определен период от живота на човек, в който той се сблъсква с болестта и се бори с нея. Всъщност душата избира този урок, за да може чрез въпросното заболяване да се трансформират определени виждания и нагласи за живота. При някои хора тази промяна се изразява в нов режим на хранене, други започват да изповядват нови духовни идеи и концепции, трети пък имат директни спиритуални преживявания и виждат сила, която ги лекува или им помага срещу болестта по други начини. При голяма част от хората обаче, разумът се съпротивлява срещу налагания от душата урок. Човекът е болен, вижда го, усеща го, но е твърдо решен да не променя нищо в начина си на живот, защото е убеден, че такава една промяна е напълно излишна.
Плутон в Шести дом нерядко дава много добри лечители. Много често това са хора, които са минали през сериозна житейска криза (болест на тях самите или на близък, или друга семейна драма) или духовно прозрение и това е отключило такива качества у тях или ги е убедило да се насочат към такава роля. Но такива хора не бива да се бъркат с лекарите. Те не се придържат към медицинските практики, а залагат изключително на неортодоксални алтернативни методи.
Хората с това разположение обикновено са способни на завидно новаторство в работата си, но вечните им твърдоглавост и перфекционизъм често пъти пречат на това им вродено качество да даде резултат. Ако другите откажат да възприемат идеята им, на тях въобще не им хрумва да я ревизират според препоръките на околните, а държат на своето, което води до напрежение и конфликти вътре в колектива. В случаят, когато урокът е научен, човекът с това разположение гледа на възраженията на другите обективно и се старае да направи ревизия на идеите си , вместо да се инати.
Плутон в Шести дом обикновено е признак за работохолизъм. Този човек е вечно зает, никога няма достатъчно лично време, никога няма достатъчно време за семейство и приятели. Всичко това рязко се променя в момента, в който човекът „прегори” или се случи нещо неочаквано – той или негов близък се разболява, някой от околните му умира и т.н. Такива неща повлияват страшно много на заклетия работохолик и той гледа да понамали темпото, в името на повече време и контакти с близките си.


ПЛУТОН В СЕДМИ ДОМ


Още едно доста трудно положение. Този дом е свързан с връзките. Урокът тук е баланс, равенство, непрекъснато учене и обогатяване на личността, да е във връзка, но без да е погълната от нея, да се развива независимо и т.н.
С оглед отношението си към връзката с партньора, тези хора се делят на два типа. Едните се оставят да бъдат погълнати от другия, спират да се занимават със собствените си интереси, спират да имат какъвто и да е свой живот и се съсредоточват в това да са просто функция на другия. Това може да продължи много дълги години, без връзката да е щастлива. В другия случай, човекът с това разположение е много доминиращ, много агресивен, много държи да се налага и се старае да пречупи партньора. Ако другата страна е по-лабилна и пасивна, това се случва с лекота, но не винаги. Често пъти, като един своеобразен кармичен урок, тези хора получават партньор, който е не по-малко агресивен и устремен към доминация във връзката. Това резултира в безконечни плутониански войни за надмощие, които могат да достигнат дори до крайни фази като физическа агресия. Така се стига до връзка, в която и двамата партньори са нещастни и недоволни и дори не се опитват да го крият. При все това, те така здраво се вплитат в тези, наглед доста странни, свои отношения, че после изключително трудно се откъсват един от друг. Ако не могат да си преосмислят урока, те често пъти остават заедно, докато не бъдат разделени от смъртта. Ето защо това разположение е много трудно. Тези хора просто не могат да бъдат сами. Те имат крещяща нужда от партньор. Ако останат сами, те се чувстват непълноценни, негодни, провалили се, нещастни, депресирани и т.н.
Тук стигаме до един от уроците на Плутон в Седми дом – човек да се научи да бъде малко по-самостоятелен и съществуването му да не зависи от присъствието на другиго в живота му. Връзката е жизненоважна за такъв човек, макар и той почти никога да не е щастлив, когато е в такава. Това е така, защото в такава ситуация се учат уроци. Ако човекът успее да ги научи, той поне ще има връзка, в която ще му е интересно с другия.
Хармонията е много важна за такива хора, защото това е домът на Везните, което значи търсене на баланс и спокойствие.
Понякога човекът с това разположение може да има кармична предопределеност да срещне партньор, с когото се познава от минали животи и с когото има добри аспекти. В такива случаи обаче, Плутон в Седми дом нерядко дава някаква болест или физически недостатък, който те кара отново да отработваш отношенията с другия и съответно да трябва да научиш уроците за самостоятелност и независимост от другия.


ПЛУТОН В ОСМИ ДОМ


Това разположение е доста особено. Осми дом е домът на парите, властта, секса, магиите, колективните ресурси и т.н.
Видиш ли Плутон в Осми дом, трябва да внимаваш. Немалка част от хората, които се увличат по разни окултни практики и експерименти имат такава позиция, което е показател за склоността им към непознатото и мистичното. Счита се, че някои от тях се увличат от магьосничеството и по-специално от черната магия. Обичат да експериментират и в секса, да нарушават табута. Към хората с тази позиция на Плутон трябва да се подхожда много внимателно и човек трябва да се стреми да ги опознае добре, преди да се сближи.
Ако човекът с Плутон в 8 дом е позитивен и весел, то той зарежда всички около себе си с положителна енергия. Ако обаче е мрачен, сърдит и негативен, това неминуемо се прехвърля и на околните. Толкова силно е влиянието на тези хора върху средата им.
Единият урок на хората с това разположение е свързан с парите. Една част от тях могат да бъдат банкери, финансисти и т.н., но нерядко имат и спекулативна жилка – да отмъкнат пари чрез някаква схема, да манипулират някого с цел финансова изгода . Това са негативните проявления на Плутон в Осми дом, тези хора са доста умели манипулатори. Те имат силната способност да убедят останалите в своите идеи и това не е непременно лошо.
Ако този човек е проработил кармата си и е научил уроците си, то той може да бъде от помощ на другите. Много често хора с това разположение стават психоаналитици и психиатри. Но това разположение на Плутон не се свързва с класическа психоанализа. Обикновено психиатрите с тази позиция се занимават с по-тежките случаи – дълбоки ментални проблеми, тежки умствени разстройства и т.н. Дори хора със съвсем различни професии и образование при тази позиция на Плутон се записват да учат психология, просто защото интересът им към темите е вроден и неизкореним.
Това са хора с много и разностранни таланти. Както могат да са хора с особен живот и много изкривявания, така и са едни от най-силните личности, с най-голяма способност за трансформация. Психиатрите и психоаналитиците с такова разположение често пъти прокарват и пропагандират нови идеи в своята наука.


ПЛУТОН В ДЕВЕТИ ДОМ

Това е едно от по-лесните и не толкова предизвикателни разположения.
Тези хора имат силни и често непреклонни вярвания и идеали, зад които застават при всякакви обстоятелства. Отворени са към нови знания, търсят ги и страшно лесно им се удава усвояването им. Сред проблемите им са фанатизъм, догматизъм и самонадеяност. При ниско ниво на проработка това са фанатиците – били те религиозни, политически и т.н.
Тези хора обожават да пътешестват. Често пъти не ги свърта на едно място и кажи- речи непрекъснато са на път. Тук кармичният урок е да опознаваш различни държави, различни нации, различни култури, като по тази начин се развиваш като личност. Ако урокът е по-твърд това може да означава изгонване от родината и принуда да скиташ из света, за да го опознаеш. В някои случаи човекът с тази позиция се чувства чужд на родината и нацията си. Тогава урокът също не е никак лесен, защото той напуска родината и групата, в която е роден и тръгва по света. Самият урок е да успее да се адаптира към новата действителности , което може да се окаже сложно .
Макар да е сравнително лесен и спокоен като разположение, Плутон в Девети дом е същевременно и много силен . Ако се намира в хороскопа на някой улегнал и независим човек, тази позиция му дава шанса да произвежда и лансира многообещаващи новаторски идеи и убеждения.Уроците на Плутон в този дом се възприемат по-лесно. Няма ги болезненият път на осъзнаване и съпротивата, типична за повечето други позиции.
Хората с Плутон в Девети дом са родени за учители и преподаватели. Но това не означава само преподаване в учебни заведения, разни курсове и т.н. Може да се касае и за учене на околните в ежедневието, за поднасяне на някакви чути или прочетени истини.


ПЛУТОН В ДЕСЕТИ ДОМ


Това разположение се свързва с власт от минали животи.
Когато тези хора са имали власт, те или са злоупотребявали с нея, или не са я упражнявали за доброто на всички. Като компенсация в някои случаи в настоящия живот съдбата им определя позиции, в които нямат власт и непрекъснато биват мачкани от някакви по-високопоставени авторитети. Потърпевшите не разбират защо са обречени на подобна съдба, сле като имат толкова качества, но положението е такова и няма изгледи за промяна. В другото проявление, човекът и в този живот разполага с много власт, но изведнъж му се случват неприятности (скандали, фалити и т.н.), която води дотам, че губи позицията си и в живота му започва криза. При тази криза той често пъти преживява абсолютен духовен катарзис и намира нови ценности в живота.
Плутон в Десети дом и свързаната с него карма не означават непременно, че човекът трябва да се държи настрана от лидерски и властови позиции. Даже напротив. Такива хора имат много добри качества и те трябва да се развиват. Въпросът е как го правят и доколко научават кармичния си урок. Много често този тип хора трябва да отработят качества като фанатизъм, непоносимост към авторитети, арогантност, склонността към саботаж на съперниците, нуждата да установят тотален контрол, което задушава другите и пречи на развитието им .
Един от най-важните уроци на хората с Плутон в Десети дом е да научат как правилно да боравят с дадената им власт. За да успеят да го научат най-добре, те често биват прекарвани от живота през периоди на възходи и падения – в един момент те са със много власт и мощ, след което съдбата ги запокитва в другия полюс, където биват мачкани от началници, колеги, близки, роднини и т.н. В идеалния случай това сработва и човекът наистина се научава, че с властта идват отговорности, норми на поведение, норми в отношенията между членовете на работния колектив и т.н. Но немалко са и хората, които така и не успяват да се отърсят от всички негативни качества, колкото и пъти да преминат от възход към падение и обратно.
Астрологът Джеф Грийн казва, че много от хората с разположение Четвърти и Десети дом са на Земята за първи път в настоящия си пол. Поради тази причина вътре в тях има е постоянна несигурност заради факта, че все още не са свикнали с новото си тяло и трябва да се учат в движение.


ПЛУТОН В ЕДИНАДЕСЕТИ ДОМ


Хората с това разположение имат огромна нужда да бъдат възприемани като авторитети и винаги се стараят да си заслужат това признание. Те са много добри разпространители на идеи. Имат много добра карма с групите и често създават около тях приятелски кръгове, организации, клубове по интереси и т.н..
Човекът с Плутон в тази позиция обикновено е изследовател, иновативен и авангарден във възгледите си. Той има много интересни и неортодоксални концепции за отношенията между хората и е способен да защитава както тях, така и нови и непознати , които отново са негово дело.
Проблемите на тези хора са, че те често робуват на вече установени свои идеи за хората и връзките между хората. Тяхна задача е да се научат да бъдат гъвкави в зависимост от промените в обстоятелствата. Също така, една част от тях имат навика да се вкопчват в старото. Тази склонност жестоко се конфронтира с вечния им импулс да правят нови и непознати досега неща. Поради това тук често срещаме хора, които живеят в непрестанен вътрешен конфликт много години наред, просто защото не се решава да направят нeщо и да изберат едната позиция. Много често кармичният урок е трансформацията да се извърши точно чрез скок към нови и непознати хора, ситуации и концепции.
Плутон в Единадесети дом обикновено дава много добри лидери и водачи. Когато те намерят себе си, останалите признават това им качество, защото имат естествената способност да организират и ръководят групи хора.


ПЛУТОН В ДВАНАДЕСЕТИ ДОМ


Два са домовете на кармата – Осми и Дванадесети и поради това в тези домове са и най-трудните уроци.
Един от най-големите проблеми на хората с Плутон в този дом е непрестанното дълбоко потискане на чувствата и емоциите, което им пречи да осъзнаят истински кои са. Те до такава степен са свикнали да крият и потискат тези неща, че просто не могат да разберат какво искат от живота си. Всичко в този дом е много тайно, много скрито.
При това разположение не е рядкост човекът, принудително или доброволно, да има периоди на изолация и самоизолация. В по-леките случаи на кармата изолацията може да е по причина на болест или депресия, която го кара да се отдръпне от другите хора и да се затвори в себе си. В по-тежки ситуации говорим за затваряне в санаториум, клиника, затвор и т.н.
Плутон в Дванадесети дом много често дава минали животи в самота, аскетизъм, монашество, живот в пустинята и т.н. Поради това в настоящия живот тези хора рядко търсят уединението в манастири въпреки че много мистици и гурута са родени с тази позиция.
Разположението се счита за много трудно, защото тук хората се учат на вяра. Човекът трябва сам да открие вярата в Източника и в това, че дори и в най-критичните ситуации има кой да те наставлява „отгоре” и да те предпазва от грешки. Достигането до такова вярване е много трудно за тези хора и за това си има причина. Тази позиция на Плутон обикновено дава нелек живот, изпълнен с предизвикателства и перипетии - за някой, който се е борил с кармата си цял живот, е страшно трудно просто да повярва на невидимата сила. Въпреки това, някои от хората с такова разположение идват в настоящия живот на много високо духовно ниво и напълно осъзнават и асимилират всичко, свързано с Космоса, Източника, връзките между хората и самите тях.
За човекът с това разположение е лесно да преодолее вътрешната изолация, стига да се обърне към медитацията и други духовни практики, защото тези занимания естествено подхождат както на хората с такава позиция, така и на процеса по преодоляване на депресии и душевни кризи, които ги карат да се отдръпват от другите.
Още една причина за трудността на Плутон в Дванадесети дом е дълбоката и на моменти крайна емоционалност. Много често хората носят тази склонност от миналите си животи, както и склонноста вечно да се изкарват жертви и сами да се „вкарват” в този модел на поведение. Това ги кара да се обръщат към вече споменатото изолиране от другите и затваряне в себе си. С оглед всичко това, няма да е пресилено ако кажем, че хората с Плутон в Дванадесети дом имат много труден и трънлив път към самоосъзнаването, защото малко или много те не са типичните членове на обществото. Те често са аутсайдерите, черните овце. Преди да осъзнаят себе си, те нямат точния усет как да се впишат в обществото, как да наложат мнението си, как да манипулират другите и т.н. В миналите си животи те са били в самота и отшелничество. Поради това те са ги неопитни и незнаещи по отношение връзките между хората и отношенията в обществото. Често пъти минава много дълъг период, през който те трябва да се научат на тези неща. Веднъж направят ли го, те постигат много интересни резултати в областта на човешките отношения. От тях стават прекрасни писатели, философи, езотерици, гурута, създатели на духовни концепции и прочие.

« Обратно

Коментирай

Напишете коментар...

Още статии от тази категория

© 2012-2020 Мира Кунева. Всички права запазени
© 2019 Космически уеб дизайн: Крис Дизайн Арт ЕООД