Хорарната астрология е древен раздел, при който се съставя хороскоп за точното време, в което астрологът получва въпроса от клиента си. За мен хорарната астрология е едно от най-вълшебните неща в тази огромна наука, тъй като в много случаи е почти невъзможно да си представим как моментното разположение на звездите може да даде адекватен отговор на тривиални въороси като „Къде са ми загубеите ключовете?”, „Окончателна ли е раздялата ни?”, „Да купя ли тази къща/кола?”, „Ще взема ли изпита си?” и т.н. Хорарната астрология е използвана още в древността и в литературата са запазени блестящи образци на изкуството да се даде отговор от IV-Vв. от Александрия и Сиена. По-късно през 16-17в. този тип астрология се възражда в Европа и особено известен става англичанинът Уилям Лили със своя обширен труд „Християнска астрология”. Хорарната астрология излгежда проста, тъй като отговорите, които дава са бързи и конкретни, което създава впечатлението, че тълкуването на хорарната диаграма е просто. Всъщност това е много сложна система с изключително много и стриктни правила, в сравнение с всички други раздели на астрологията. Всеки въпос, всеки проблем се свързва със сложна система от сигнификатори, след което се разглеждат връзките между тях, за да се определи отговорът на въпроса. Хорарната астрология отговаря на конкретни въпроси от живота, които изискват някакво прагматично и бързо ршение. Тя не е подходяща за въпроси, които засягат кармични връзки и уроци, бъдещ житейски път или емоционалните и психологически преживявания. Тя е добра да отговори на въпроси като „Дали къщата, която ще купя е ипотекирана, дали е с уредена собственост и има ли дефект?”, „Дали новото ми запознанство ще прерастне в сериозна връзка? „Дали това бизнес пътуване ще е успешно?”. Докато хорарната астролгия може да отговри на въпрос за дефектите на имота, елекционалната астрология може да избере перфектният момент за сключване на самата сделка. Тоест във всички случаи тя трябва да бъде използвана заедно със други раздели от стрологията за да даде пълен и точен отговор. Отговорите, получени по този начин могат да убедят дори най-скептичните. Резултатите не спират да учудват дори клиенти, които познават потенцала на хорарната астрология и понякога самите астролози онемяват пред принципно невъзможната точност на отговорите.
Най-хубавото при хорарната астролгогия е, че тя ни дава свобода на действие, на избор,когато знаем добрите и лошите страни на възможностите си. Ако диаграмата показва, че новата работа не е по-добра от старата, можем да премислим възможностите си.Ако отговорът сочи, че апартаментът, който харесваме, ще излезе твърде скъп след време можем да преценим дали сме готови да поемем риска и отговорността, която идва с решението. Добре е а попитаме, дали ще получим обратното заетите пари, преди да ги дадем.

Не всеки въпрос обаче може да получи отговор чрез хорарната астрология . Този тип диаграми се подчиняват на редица правила, които могат да ги направят невалидни. В някои случай въпросът е зададен прекалено рано, понякога е прекалено късно, за да се поялияе на изхода. В някои случаи нещата са в непредвидим стадий. Има дори правило при което, Сатурн в седми дом на диаграмата означава че астрологът ще разчете тази диаграма грешно, поради което се препоръчва той да не я тълкува изобщо. Като цяло точните отговори се получават, когато умът на питащия е зает изцяло от проблема. Такива въпроси, зададени в това състояние дават най-смислена хорарна диаграма и отогворът може да е максимално полезен.