Ретрограден Марс във Везни през 2014 година

Кликнете тук, ако искате да четете статията на бял фон с тъмни букви.

Явлението, известно като ретрограден Марс се регистрира приблизително на всеки 26 месеца, когато за около 60 до 80 дни Марс при наблюдение от земята започва да се движи в обратна посока. Както при всички ретроградни движения, това не е реален феномен, просто така изглежда от нашата позиция. В последните години за ретроградните движения на планетите се пише много и някои от нещата са доста преувеличени и всяват много объркване и страх. Преди всичко трябва да сме наясно, че достатъчно често Меркурий, Венера и Марс влизат в тези периоди и това не може да спре живота - не е възможно да не предприемаме действия, да не се лекуваме, да останем в статично състояние до изтичането на съответното ретроградно движение. Освен това сериозните планетни катаклизми и лични драми се наблюдават само когато протичат едновременно с трудни влияния на тежките планети Уран, Плутон, Нептун, както за съжаление се случва през 2014 година. Така че не трябва да изпадаме в паника от това, че за пореден път някоя от личните планети променя движението си, а по- скоро да сме информирани за начините, по които да действуваме в тези периоди.

През 2014 година ретроградното движение на Марс започва на 1 Март и свършва на 19 май. Марс се движи в знака Везни, в който не е добре поставен, а от средата на Април до началото на Май участвува в конфигурацията Голям кръст заедно с други планети. Този период ще бъде особено труден, както за държавите, така и за общото състояние на хората. Въздействието на ретроградните планети е винаги на 2 нива - мунданно и лично. Всеки от нас има в личния си хороскоп дом свързан със знака Везни и дом или домове, управлявани от Марс. В сферите, свързани с тези домове можем да очакваме проявите на ретроградното движение. Хората, които имат силно изразени Овен и Скорпион в хороскопите обикновено усещат доста драматично тези периоди. Възможно е да станат по-меки, по-пасивни и много по-склонни да размислят, по-склонни да чакат. Хората, които не са със изразено Марсово влияние могат в тези дни да отидат в противоположното - да се чуствуват агресивни, раздразнителни и избухливи.

Трябва да се отбележи, че за разлика от ретроградния Меркурий, ретроградния Марс не винаги се проявява на лично ниво. Много от нас няма да усетят нищо-по забележително в този период.
Марс в астрологията управлява активността, гнева, агресията, инстинкта за оцеляване, страстта, конкурентността, инициативата ,смелостта. По време на ретроградното движение е възможно се чуствуваме ограничени и подтиснати точно в тези области. Не е много добре да лансираме нови инициативи, а по-скоро да преработваме проектите си. Инициативите, които се започват много често по трудно постигат успех - нов проект, голяма любов, конфликт. Счита се, че принципът "Който започне, ще загуби" важи най-вече за съдебни спорове и войни. Особено за войните историята съдържа доста примери дори и от края на 20 век. Ако можеш да принудиш опонента си в съдебен спор да започне дело в този период, е възможно почти да си спечелил.
Особени трудности може се преживеят с гнева и омразата в тези периоди. Понякога е възможно да ги насочим навътре и да си предизвикваме инциденти или здравословни проблеми. Обикновено чак когато Марс стане директен става възможно за повечето от нас да осъзнаят и отработят тези негативни емоции. Тогава може да има и големи избухвания и ярост, ако прекалено сме натрупали и се чустваме много ощетени. Ако сме предизвикали яростта на някого, възможно е той да ни отмъсти в дните, когато Марс премине в директно движение.

Астролозите препоръчват в месеците на ретроградно движение да ползваме по-фини, по-обмислени начини за разрешаване на проблемите. Манипулацията, преговорите, убежденията водят до по-добри резултати в повечето случаи.

Периодът не се счита за подходящ за купуване на метални неща и техника, освен ако не са стабилно застраховани.
Планираните операции е по-добре да се отложат за периода на директно движение, но ако се налага операция не трябва да се изпада в паника. Просто с правилата на елективната астрология трябва да се избере достатъчно добра дата и да се внимава при възстановяването.. Това е валидно и ако е необходимо да стартираме проект - не всеки от нас може да си определя сам времето на инициативите. Ако трябва да се започва нещо, отново с елективна астрология се избира достатъчно добър ден за начало на проекта. Все пак статистиката показва, че продукти изработени от метал или инженерни разработки често се провалят по различни причини, ако бъдат лансирани при ретрограден Марс.

Книга за гости

Ще се радвам да прочета вашите препоръки, мнения или коментари, за да стане сайта още по-интересен и разнообразен. Пишете ми за всичко, което бихте искали да прочетете.

Вижте повече